dieta dobra na wzrok

Dieta dobra na wzrok – dietetyk Aleksandra Ziemska

FacebookTwitterLinkedInGoogle+PinboardPinterestDiigoEmailPrint

Co jeść by lepiej widzieć? Co jeść żeby zapobiegać krótkowzroczności albo chorobom oczu?  O zdrowej diecie dla oczu pisze dla nas dietetyk mgr Aleksandra Ziemska. Zapraszam do lektury!

Zdrowa dieta ma dość istotny wpływ na jakość naszego widzenia i stan oczu. Odpowiednia dieta na wzrok może zapobiec zwłaszcza problemom z nawilżeniem oczu, na które w dzisiejszych czasach skarży się wiele osób. Dzieje się tak m. in. przez długotrwałą pracę przed komputerem.

Dieta dobra na wzrok

Słabe nawilżenie oczu może prowadzić do wystąpienia szeregu nieprzyjemnych objawów takich, jak tzw. „piasek” pod powiekami, nieprzyjemne uczucie
suchości i dyskomfortu oczu, pieczenie, zaczerwienienie czy wzmożone łzawienie oraz uczucie zmęczenia oczu. Takie objawy mogą być tylko wstępem do schorzenia dotykającego mechanizm wydzielania łez, czyli zespołu suchego oka. Tymczasem, aby tego uniknąć możemy sobie pomóc zdrową dietą.

Dieta na oczy to przede wszystkim znana wszystkim „zdrowa dieta”, zawierająca zwłaszcza witaminy i minerały w formie najłatwiej przyswajalnej, czyli pochodzącej z pożywienia. Najkorzystniejsze dla widzenia witaminy to te posiadające właściwości antyoksydacyjne,
czyli likwidujące wolne rodniki niszczące komórki. Witaminami – przeciwutleniaczami są witaminy C, A i E.

Witamina A, niemal najważniejsza z witamin dla wzroku. Buduje purpurę wzrokową, która umożliwia odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka. Nie można więc przecenić jej znaczenia w profilaktyce chorób oczu i pogorszenia wzroku. Ponadto jej niedobór powoduje tzw. kurzą ślepotę (ślepotę zmierzchową) oraz kseroftalmię (czyli wspomniany wcześniej zespół suchego oka). Witaminę A można znaleźć zarówno w produktach roślinnych, gdzie występuje pod postacią prowitaminy o nazwie beta-karoten (ten przekształca się w witaminę A dopiero w organizmie), jak i w produktach zwierzęcych, w jej docelowej postaci. Dobrym jej źródłem są przede wszystkim: marchew, szpinak, brokuły, dynia, wątróbka, arbuz, brzoskwinie, jaja, masło.
Kolejna ważna dla wzroku witamina to Witamina C, czyli inaczej znany wszystkim kwas askorbinowy. Odgrywa niebagatelną rolę w budowaniu odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jej właściwości antyoksydacyjne pozytywnie wpływają na cały organizm, także na oczy. Stwierdzono również jej wpływ na hamowanie rozwoju zaćmy. Witaminę C zawierają: cytrusy, winogrona, papryka czerwona, owoce dzikiej róży,
porzeczki, brokuły, szparagi, jabłka, nać pietruszki.

Dieta dobra na wzrok

Następny ważny przeciwutleniacz, neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników to Witamina E. Jej działanie jest podobne do pozostałych antyoksydantów. To jedna z niewielu witamin dostarczanych zwykle w odpowiednich ilościach. Źródła witaminy E to przede wszystkim oleje roślinne, zwłaszcza olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany, również kiełki pszenicy, margaryna, migdały i inne orzechy.

W prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku istotną rolę odgrywają również Witaminy z grupy B. Wspomagają one pracę nerwu wzrokowego.

Ponadto w diecie warto także szukać źródeł luteiny oraz cynku. Luteina to polifenol obecny w czarnych jagodach oraz borówce amerykańskiej. Ta substancja również chroni oko przed wolnymi rodnikami, podobnie jak witaminy antyoksydacyjne. Luteina szczególnie ochronnie działa na siatkówkę oka i plamkę żółtą. Schorzenia doprowadzające do uszkodzenia siatkówki w tym rejonie powodują wystąpienie zniekształceń obrazu, obniżenie ostrości wzroku czy zaburzenia widzenia barw. Luteina korzystnie
wpływa na regenerację pręcików i czopków, dzięki temu warunkuje prawidłowe widzenie.

Dieta dobra na wzrok

Cynk jest składnikiem mineralnym chroniącym nasze oczy przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności. Głównym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi, lub roślinnego –
nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek. Czosnek ponadto wykazuje właściwości przeciwutleniające, a także przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i wzmacniające odporność. Jego spożywanie chroni przed wystąpieniem mikrozakrzepów. Działa nie tylko na oczy, ale także na
kondycję całego organizmu.
Inną ważną substancją o silnych właściwościach przeciwutleniających, ważnych dla wzroku jest resweratrol. Substancja ta spowalnia rozwój zaćmy oraz procesy degeneracyjne nerwu wzrokowego. Jego źródłem są przede wszystkim czerwone winogrona oraz czerwone wino.

Mówiąc o zdrowej diecie dla oczu należy także wspomnieć o antocyjanach. Antocyjany to barwniki zawarte w kwiatach i owocach. Mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, chroniące naczynia krwionośne oka oraz pobudzające organizm do wytwarzania substancji o nazwie rodopsyna, która umożliwia nam prawidłowe widzenie, ponieważ stanowi światłoczuły barwnik siatkówki oka. Te naturalne flawonoidy poprawiają wzrok osób krótkowidzących. Źródła antocyjanów w diecie to
przede wszystkim czerwone, fioletowe lub zupełnie ciemne owoce i warzywa: porzeczki, aronie, śliwki, truskawki, wiśnie, czereśnie, czerwona kapusta oraz borówki, które pomagają w zapaleniu spojówek.

Ważnym składnikiem każdej zdrowej diety, także tej dla oczu są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są one budulcem tkanki nerwowej znajdującej się w siatkówce oka oraz fotoreceptorów. Najlepszym ich źródłem są tran i tłuste ryby, takie jak łosoś. Ta ryba zawiera także witaminy A i D, które także poprawią stan oczu. Łosoś to jeden z
najlepszych żywieniowych „wspomagaczy” widzenia.
Na rynku obecnie jest sporo różnych preparatów o działaniu wspomagającym funkcje widzenia. Jak wiadomo, poprawa wzroku nie pojawi się z dnia na dzień, ale regularne przyjmowanie witamin z czasem da dobre efekty.
Oczywiście należy przy tym pamiętać, że nic tak dobrze nie jest przyswajane przez nasz organizm, jak naturalne składniki pochodzące z żywności. Dlatego zdecydowanie lepiej i bardziej naturalnie jest zadbać o zrównoważoną dietę.

Aleksandra Ziemska

mgr dietetyk

Panią Aleksandrę spotkacie w Toruniu w Studio Figura oraz wirtualnie na fanpagu. Dziękujemy za ogromna porcję wiedzy!